почетна

о нама

активности

правна акта

информишите се

архива

контакт
АРХИВА
текући месец
претходни месец
текућа година
за период:
година: 
месец:  

АРХИВА    ТЕКУЋА ГОДИНА

сви 2025. (!)


12.12.2023.

ЕКОНОМИЈА
ПРАЗНИЧНА ТРПЕЗА СКУПЉА НЕГО ПРОШЛЕ ГОДИНЕ: КОЛИКЕ СУ ЦЕНЕ СВЕЖЕГ И СПРЕМЉЕНОГ МЕСА, А КОЛИКЕ РИБЕ?

Економија
12.12.2023.


фото (BETAPHOTO/МИЛАН ТИМОТИЋ)

Време празника се приближило, а грађани се увелико припремају за славске, новогодишње и божићне трпезе иако је месо скупље него прошле године.

Ипак цене меса и рибе су прилично уједначене и за сада стабилне. С обзиром на то да је време поста, радници у рибарницама кажу да грађани Србије појачано купују рибу, која је, у зависности од врсте, углавном јефтинија од прасетине или јагњетине. Овог децембра, цена килограма прасетине у месарама креће се између 620 и 850 динара, с тим што на неким местима може коштати и до 1.200, док је живо прасе по килограму од 450 до 620 динара. С друге стране, печено месо у печењарама могуће је купити за 2.000 динара или више. Како је за данас потврдило неколико запослених у печењарама у Београду, у главном граду прасетина кошта 2.500 динара, док се, рецимо у Чачку, може купити за 2.200. Са друге стране, јагњетина је јефтинија него у престоници, и кошта 2.500 динара. Такође, у Краљеву прасеће печење кошта као и у Чачку, али је јагњетина скупља, мада не као у Београду, па килограм овог меса кошта 2.800 динара. Када је реч о јагњетини, у маркетима се килограм овог меса може набавити за 1.300 – 1.400 динара, а на сточним пијацама није ретко да су јагњад јефтинија од прасади, те да коштају између 450 и 500 динара за килограм „живе ваге“. Ипак, јагњеће печење је скупље од прасећег, а како за Данас кажу из једне новобеоградске печењаре, килограм је за 1.000 динара скупљи од прасетине, и кошта 3.500 динара.

У време божићног поста који траје до 6. јануара грађани више троше рибу. С тим у вези, у маркетима замрзнути ослић може се набавити на снижењу за мање од 400 динара, а замрзнута скуша за око 450 динара по килограму. Килограм свежег шарана у маркетима као што су Универекспорт, Дис, Рода или Идеа, кошта од 599 до 700 динара, док је килограм ораде значајно скупљи, и може се купити по цени од 970 до 1.100 динара.


фото (BETAPHOTO/МИЛАН ТИМОТИЋ/ЕВ)

Једна од популарнијих врста рибе коју грађани Србије конзумирају је сом. Како за Данас кажу у познатој земунској рибарници, килограм очишћеног сома кошта 1.450 динара, али се може набавити и у облику филета, за 400 динара скупље. Међу скупље рибе спада и бранцин, чија је цена 1.250 динара по килограму. Са друге стране, килограм филета од лососа кошта и преко 2.500 динара. Осим због врсте, цене рибе значајно варирају и у зависности од тога да ли је реч о необрађеној или спремљеној, да ли је очишћена или са главом и костима, као и од тога ко је произвођач, ако је реч о запакованој роби. С тим у вези, килограм спремљене пастрмке кошта око 2.200, шарана 3.000, смуђа 3.600, сома 3.800, док су скуша и ослић јефтинији, па по килограму коштају 1.300 (скуша), односно 1.500 (ослић).

Напослетку, најскупља је димљена спремљена риба, а грађани који на својој трпези желе килограм димљених филета лососа мораће да издвоје око 6.000, док су димљени шаран и пастрмка јефтинији, и цена им се креће око 3.900 (шаран) и 3.700 (пастрмка) динара. Како проверити да ли је риба свежа? Ако је површина свеже рибе прекривена танким слојем слузи то је добар знак, јер значи да је квалитетна и свежа. Такође, ако прст након пипања рибе потоне, а тело рибе се након тога врати у првобитан положај, риба је добра за употребу. Код свеже рибе крљушти су сјајне, а у зависности од тога да ли је речна или морска, мирише на воду у којој је пливала. Са друге стране, ако купујете замрзнуту рибу, важно је да не стоји више од три месеца залеђена у замрзивачу, јер након тог периода почиње да губи хранљиве материје.

Извор

КОНФЕДЕРАЦИЈА СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА
www.KSS.org.rs www.KonfederacijaSS.org.rs konfederacija.ss@mts.rs 011/3863.033, 3863.233, 3863.313 факс: 011/3863.200