KONFEDERACIJA SLOBODNIH SINDIKATA - vesti

10.12.2013.

Датум: 10. 12. 2013. / Медиј: ПЕЧАТ / Рубрика: Вести / Аутор: Уредништво

 

СИНДИКАТИ ТРАЖЕ НАЈШИРУ РАСПРАВУ О ЗАКОНУ О РАДУ

 

БЕОГРАД - Радник није роб и нећемо дозволити усвајање предложених Закона о раду и Закона о штрајку - порука је са данашњег протеста у организацији Српског синдикалног фронта који је завршен пред Владом Србије, предајом синдикалних захтева.

 

Радници захтевају од владе да "распусти нелегитимни Социјално економски савет и друга преговарачка трипартитна тела и да се о предложеним законима поведе најшира расправа.

 

Они такође траже да Српски синдикални фронт буде укључен у званични социјални дијалог на нивоу државе, и да се у том смислу одмах изврше измене постојећих законских решења.

 

Захтева се и да се обезбеде механизми за успостављање најширег социјалног и друштевног дијалога, уз учешће најшрихих друштевних чинилаца, како би се реализовало кључно уставно начело - да Србија буде држава социјалне правде.

 

Један од захтева је и покретање коренитих, системских, економских и друштвених реформи и адекватни закони, са чијим ће доследним спровођењем бити спречена владајућа мањина да "од Србије створи земљу најгрубље експлоатације, неједнакости, дискриминације и сиромаштва."

 

Председник Конфедерације слободних синдиката Ивица Цветановић је рекао да би предложеним законом радници били претворени у робове, јер се укидају и рад у сменама и ноћи рад и радно време.

 

Најгоре од свега је флексибилно запошљавање, што значи да млади никад неће имати стални посао, а то је, додао је он, на ове протесте и привукло велики број студената. "То је закон који је писан у интересу америчке и немачке привредне коморе и наших тајкуна, а не у интересу свих грађана Србије".

 

Председник Индустријских синдиката Србије Драган Матић је рекао да на данашњи светски Дан људских права, синдикати поручују влади да радници нису робље и да то неће ни бити.

 

Председник Синдиката полиције Глишо Видовић изразио је задовољство што први пут полиција са грађанима учествује у протесту, и што је тако показала да је у служби народа. "Влада је фирме у којима смо радили, а које су изградили наши родитељи, продала за динар тајкунима, а сада хоће да будемо робови", казао је он.

 

Челник Удружених синдиката "Слога" Жељко Веселиновић је поручио да Закон о раду неће ући у Скупштину до Нове године, јер је ово само почетак протеста против закона које "уз помоћ вазалне владе, доносе они који су нас рушили за време бомбардовања."

 

Данашњи протест, који је почео окупљањем око хиљаду људи испред Цркве Светог Марка око поднева, па је после перформанса испред Народне Скупштине настављен до Владе Србије, успут се непрекидно увећавао па је у Немањиној неколико хиљада учесника присуствовало предаји захтева.

 

У протесту је учествовао велики број запослених у јавним предузећима - Железнице Србије, Телеком, ЕПС-а, ПТТ, као и у здравству, просвети, социјалној заштити, представници синдикати новинара, ветеринара и ватрогасаца, велики број студената.
Учесници потеста добили су писма подршке од синдикалних организација из 30-ак градова Србије.

 

Српски синдикални фронт чине Конфедерације слободних синдиката, Удружени синдикати Србије "Слога", Индустријски синдикат Србије и Синдикат српске полиције.