KONFEDERACIJA SLOBODNIH SINDIKATA - vesti

10.12.2013.

Датум: 10. 12. 2013. / Медиј: Нови магазин / Рубрика: Економија / Аутор: А. М.

 

ПРОТЕСТ СИНДИКАТА У БЕОГРАДУ: РАДНИК НИЈЕ РОБ

 

Неколико хиљада чланова Српског синдикалног фронта протествовало је данас у Београду захтевајући повлачење предложених измена Закона о раду и Закона о штрајку.

 

 

Испред Дома Народне Скупштине чланови Спрског синдикалног фронта извели су перформанс приказујући раднике у оковима.

 

Председница Синдиката новинара Србије Драгана Чабаркапа казала је да из процедуре треба да буду повучене предложене измене закона о раду и штрајку. "Овим изменама се поништавају стечена права радника и буквално их доводе у ропски положај", казала је Чабаркапа испред Дома Народне Скупштине.

 

Окупљенима се обратио посланик опозиције у Скупштини Србије Жарко Кораћ и изразио солидарност са радницима.

 

Протестна колона се затим уптила ка згради Владе Србије, а председник удружења синдиката "Слога" рекао је да је више од 10.000 радника изашло на улице.

 

"Пред свим тим људима само је један о 250 посланика у Скупштини изашао да нам се обрати", казао је Веселиновић испред Владе Србије.

 

Према његовим речима, они који су бацали бомбе на Србију сада преко "марионетске" Владе Србије покушавају да уведу Закон о раду који би раднике довео у робовски положај.

 

 

"Уколико Влада не испуни наше захтеве и не повуче предложене измене Закона о раду и Закона о штрајку онда ће имати генерални штрајк на територији целе земље", казао је Веселиновић.

 

Председник Синдиката српске полиције Глишо Видовић казао је да је данас полиција показала да је уз народ и део народа. "Држава је издала народ и продала све фирме тајкунима за један динар", казао је Видовић.

 

 

Видовић је додао да "робовласнички" Закон о раду не сме да прође и да су они против предлога Закона о штрајку и Закона о пензионисању.

 

Председник конфедерације самосталних синдиката Ивица Цветановић рекао је да је у протекле три године у Србији више од 400.000 људи остало без посла.

 

 

"Желимо да пошаљемо поруку да је ово последњи покушај да се постигне дијалог са Владом србије и да се кроз тај дијалог формира закон који би био у интерсу радника, а не тајкуна", рекао је Цветановић.

 

 

Чланови синдиката носили су заставе и транспаренте са именима синдиката чији су чланови и натписима на којима је писало "Само слога синдикат спашава".

 

Српски синдикални фронт су 29. октобра ове године формирали Конфедерација слободних синдиката, Асоцијација слободних и независних синдиката, Удружени синдикати Србије "Слога", Индустријски синдикат Србије и Удружење синдиката пензионера Србије. Циљ је заједничка борба против промена закона о раду и штрајку.

 

 

Српски синдикални фронт окупља више од 350.000 чланова од укупно 550.000 регистрованих чланова синдиката у Србији. Формиран је на иницијативу репрезентативног синдиката Конфедерације слободних синдиката.