KONFEDERACIJA SLOBODNIH SINDIKATA - vesti

10.12.2013.

Датум: 10. 12. 2013 / Медиј: БЛИЦ / Рубрика: Београд / Аутор: М. Николић

 

ЧЛАНОВИ СИНДИКАТА ПРЕДАЛИ ПИСМО ДАЧИЋУ И ВУЧИЋУ,

САОБРАЋАЈ У ЦЕНТРУ СЕ НОРМАЛИЗУЈЕ

 

Око 3.000 чланова синдиката Српског синдикалног фронта данас су штрајковали против Закона о раду и штрајку. Након што су предали писмо на писарници Владе Србије, упућено премијеру Србије Ивици Дачићу и првом потпредседнику Александру Вучићу., штрајк је завршен, а чланови Синдиката су се мирно разишли.

 

Протест 3.000 чланова синдиката у центру Београда

 

Кренули су са платоа испред Цркве Светог Марка, а нешто пре 13 часова су стигли до зграде Народне Скупштине Србије где је одржан перформанс са циљем да симболично пошаље поруку протеста јавности - "Достојанствени радници, а не робови!"

 

Окупљенима се обратио председник Новог синдиката здравства Живорад Мркић, поруком да се морају спречити робовски закони којима ће бити укинут сталан радни однос, и у којима ћемо бити слуге газдама", и позвао је окупљене "на борбу, као што су се борили њихови преци увек, против неправде и зла.

 

Синдикати се противе новом закону

 

Обратио им се и посланик СДУ Жарко Кораћ, који је изашао са седнице Скупштине, да би им, како је рекао, поручио да се слаже са њима. Рекао је да ни он још није видео предлог закон о раду и да је неуобичајено да се мења закон а да нико не зна како ће изгледати.

 

Скупу су присуствовали чланови: Конфедерација слободних синдиката, Асоцијација независних синдиката Србије, Слога, Индустријски синдикат, Унија синдиката просветних радника Србије, два политичка синдиката, Синдикати медицинари и пошта из Зрењанина.

 

Док су ишли ка Влади Србије улица Краља Милана била је закрчена, и створене су велике гужве, али саобраћај се сада нормализује.

 

Централне улице закрчене су због протеста

 

На челу колоне били су људи који носе бакље, па је цела улица била задимљена.

 

Чланови синдиката протестују због Закона о раду

 

- Против смо Закона о раду јер се тиме ускраћују права запослених и лакше се добијају откази, а уговор о раду на одређено ће бити правило, а не изузетак - каже Звонимир Јовић, председник Уније просветних синдиката Војводине.

 

Полиција је обезбеђивала синдикалце

 

Испред Владе окупљенима се обратио Ивица Цветковић из Конфедерације синдиката који каже је поручио да ће нови Закон о раду донети да радници раде "од јутра до сутра".

 

- Моћи ће да вас зове ко кад хоће, нећете имати радно време, млади неће имати уговор за стално - каже он.

 

Председник полицијског синдиката Глишо Видовић поручио је окупљенима да је полиција у служби народа.

 

- Држава је издала народ, продала предузећа за једну марку, и шта сад хоће? Да гладујемо? Изборићемо се свим силама да не прође овај робовласнички закон о раду, штрајку и пензијама - поручио је Видовић.