KONFEDERACIJA SLOBODNIH SINDIKATA - vesti

10.12.2013.

Датум: 10. 12. 2013. / Медиј: "Радио телевизија Војводине" / Рубрика: Тема дана / Аутор: Јелена Тумбас

 

КОЛИКО СУ ЗАШТИЋЕНА РАДНИЧКА ПРАВА?

 

НОВИ САД - На Међународни дан људских права у средишту пажње су права радника. Незадовољни својим материјалним положајем просветари су организовали штрајкове упозорења, док су синдикати уједињени у Српски синдикални фронт одржали протест радника у Београду одакле су поручили надлежнима да повуку спорне законе из процедуре. У Теми дана истражили смо колико су заштићена права радника у нашој земљи.

 

Да се права радника свакодневно крше, потврдила је заменица покрајинског омбудсмана Ева Вукашиновић. Она сматра да држава не чини довољно да заштити раднике.

 

"Настојања државе да усклади законе са основним принципима заштите права радника су у сенци настојања да се у овој социјално-економској кризи омогући какво-такво функционисање система. Све више се губе из вида основна права грађана на рад", каже Вуксановић.

 

Фото: Бета (Драган Гојић)

 

У држави у којој је за само четири године угашено 150 хиљада фирми и у којој имамо више од 700 хиљада запослених у јавном сектору, који опстају на рачун приватног сектора, јасно је да су права радника угрожена. Директор Уније послодаваца Драгољуб Рајић тврди да смо према условима пословања најгори у Европи, а ти услови утичу и на положај радника.

 

"Један велики део фирми код нас нема финансијске могућности, у ситуацији када се потраживања наплаћују после 130 дана, тако да сва она права која се налазе зу Закону у раду и другим законима , послодавци не могу да испоштују", истиче Рајић.

 

Упркос мишљењу да су просветари привилеговани, јер, како се сматра, имају чиме да уцене државу, председник Уније синдиката просветних радника Драган Матијевић указао је на лоше стање у просвети.

 

"Протестујемо јер хоћемо јавноти и посланицима који расправљају о буџету Србије за следећу годину да пошаљемо поруку о лошем стању у којем се налазимо", наглашава Матијевић.

 

На протесту Српског синдикалног фронта названог "Српски радник није роб", који је одржан у Београду, указано је на незадовољство радника најављеним предлозима измена закона о раду и штрајку и све горе стање запослених. Иницијатор протеста Ивица Цветановић каже да су захтеве предали Влади Србије и да очекују неке промене.

 

"Очекујемо покретање социјалног дијалога и формирање радне групе која ће почети да израђује један модеран закон који ће бити у интересу свих", закључује Цветановић.

 

Српски синдикални фронт захтева да буде расформиран социјално-економски савет и формиран нови који ће заиста заступати права радника, као и да буде донет нови закон о раду, према узору на европски. Они траже расписивње референдума о Закону о раду, а уколико им захтеви не буду испуњени, тврде да ће радикализовати штрајк.