KONFEDERACIJA SLOBODNIH SINDIKATA - vesti

11.12.2013.

Датум: 11. 12. 2013 / Медиј: "Дневник" / Рубрика: Економија / Аутор: В . Чв.

 

НЕ МИСЛЕ СВИ СИНДИКАТИ ИСТО О ЗАКОНУ О РАДУ

 

Иако су испрва сви домаћи синдикати прилично оштро одбили измене Закона о раду које Влада предлаже, сада се чини да синдикалци више нису толико јединствени у ставу по том питању. С једне стране, челници највеће радничке организације у земљи,

 

Са синдикалног протеста у Београду

 

Савеза самосталних синдиката Србије, кажу да је Влада усвојила неке од њихових примедби и да ће стога учествовати у јавној расправи о новом закону. На другој страни је Српски синдикални фронт - новоуспостављена коалиција неколико гранских и мањих синдикалних асоцијација, која је јуче у Београду протестовала не само против предлога закона о раду већ и против Социјално-економског савета и садашњег система социјалног дијалога у Србији. Другим речима, и против највећих синдиката.

 

У СССС наводе да су задовољни чињеницом да у коначној верзији измена Закона о раду није предвиђено оснивање агенција за изнајмљивање радника, што је била једна од главних примедби синдиката. Председник СССС Љубисав Орбовић рекао је да су предложена решења стигла у тај синдикат и да у нацрту има доста одредаба у којима су уважени ставови синдикалних организација.

 

- Ми, ипак, с предложеним изменама закона морамо да се упознамо детаљније и размотримо их пре него што дамо коначно мишљење - рекао је Орбовић.

 

Иако су након почетних полемика у јавности, представници највеће синдикалне асоцијације у земљи наводили да због, по њиховом мишљењу, "катастрофалног" законског предлога, неће ни учествовати у преговорима о њему, Орбовић сада каже да ће синдикати учествовати у јавној расправи и изнети став о томе шта је у закону добро, а шта лоше.

 

Државни секретар Министарства рада Зоран Мартиновић рекао је да би јавна расправа, имајући у виду да су потребне припреме за њено организовање, могла почети 18. децембра. Министар привреде Саша Радуловић казао је прошле недеље да очекује да ће измене Закона о раду у скупштинску процедуру ући до краја године, а да ће закон бити усвојен већ у јануару.

 

Осетно радикалнији став имају у Српском синдикалном фронту: они су јуче с протеста у центру Београда поручили да "радник није роб" и да неће дозволити усвајање предложених измена Закона о раду и Закона о штрајку. На скупу на којем се окупило неколико хиљада грађана, захтевано је од Владе да "распусти нелегитимни Социјално-економски савет и друга преговарачка трипартитна тела и да се о предложеним законима поведе најшира расправа".

 

Председник Конфедерације слободних синдиката Ивица Цветановић је рекао да би предложеним законом радници били претворени у робове јер се укидају и рад у сменама и ноћни рад и радно време.

 

- Најгоре од свега је флексибилно запошљавање, што значи да млади никад неће имати стални посао. То је закон који је писан у интересу Америчке и Немачке привредне коморе у Србији и наших тајкуна, а не у интересу свих грађана Србије - казао је Цветановић.

 

Српски синдикални фронт чине Конфедерација слободних синдиката, Удружени синдикати Србије "Слога", Индустријски синдикат Србије и Синдикат српске полиције.

 

Кључ у отпремнинама

 

Кључна измена у Закону о раду биће омогућавање лакшег отпуштања радника кроз мању администрацију и осетно ниже отпремнине, а став је Министарства, али и великог броја економиста, да ће то отворити врата лакшем запошљавању радника, поготово оних старијих од 50 година.

 

- Нико старији од 50 година не може да нађе посао јер ниједан послодавац не жели да преузме ризик да, ако мора да отпусти радника због пада пословања, мора да му обезбеди отпремнину по години стажа - објаснио је министар привреде Саша Радуловић.