KONFEDERACIJA SLOBODNIH SINDIKATA - vesti

10.12.2013.

Датум: 10.12.2013 / Медиј: "Новости" / Рубрика: Економија / Аутор: Танјуг

 

СРПСКИ СИНДИКАЛНИ ФРОНТ ПРОТИВ ЗАКОНА О РАДУ И ШТРАЈКУ

 

Фото Танјуг / АП

 

БЕОГРАД - У организацији Српског синдикалног фронта, "раднички и грађански протест" окупио је данас око хиљаду људи који су изразили своје незадовољство предлозима закона о раду и штрајку.

 

Са платоа испред Цркве Светог Марка, стигли су нешто пре 13 часова до зграде Народне Скупштине Србије где је одржан перформанс са циљем да симболично пошаље поруку протеста јавности - "Достојанствени радници, а не робови!"

 

Окупљенима се обратио председник Новог синдиката здравства Живорад Мркић, поруком да се морају спречити "робовски закони којима ће бити укинут сталан радни однос, и у којима ћемо бити слуге газдама", и позвао је окупљене "на борбу, као што су се борили њихови преци увек, против неправде и зла".

 

Обратио им се и посланик СДУ Жарко Кораћ, који је изашао са седнице Скупштине, да би им, како је рекао, поручио да се слаже са њима. Рекао је да ни он још није видео предлог закон о раду и да је "неуобичајено да се мења закон а да нико не зна како ће изгледати."

 

Поручио им је да њихов протест схвата као израз очајања, и да је оправдан.

 

Испред Синдиката новинара Србије, окупљенима се обратила председница Драгана Чабаркапа, поруком да су "уз помоћ крупног капитала, тајно, припремани медијски закони због којих ће, ако буду усвојени, Србија отићи у медијски мрак".

 

Осим Синдиката новинара Србије, и Коалиција запослених у медијима и Синдикат Студија Б су дали подршку данашњем протесту, упозоравајући на то да усвајањем предложених закона, локалним медијима и Студију Б прети гашење.

 

Учесници су након тога кренули ка Влади Србије, где су предали своје захтеве. Учесници протеста су се разишли око 14 часова.

 

Саобраћај у том делу града отежано се одвијао, и у неким улицама око Скупштине био на кратко заустављен током извођења перформанса.

 

Српски синдикални фронт чине Конфедерације слободних синдиката, Удружени синдикати Србије "Слога", Индустријски синдикат Србије и Синдикат српске полиције.

 

 

Погледајте објаве осталих медија за ову вест: